Kahvilat ovat erittäin suosittuja ajanviettopaikkoja ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti. Kahviloissa on mahdollista nauttia pikkupurtavasta, erilaisista kylmistä ja kuumista juomista ja usein myös satunnaisesta ohjelmasta. Live-musiikki ja erilaiset esitykset ovat aina kuuluneet hyvinkin olennaisena osana kahvilakulttuuriin.

Kahviloiden elävä musiikki on usein melko pienimuotoista, ellei kahvilaa ole erikseen suunniteltu esiintymisille, jolloin siellä on esiintyjiä varten oma tila. Pääkaupunkiseudulla on runsaasti tällaisia kahviloita, joiden lavalle pääsevät esiintymään niin ammattilaiset, kuin amatöörimuusikotkin. Kahvilat ottavat muusikoita lavoilleen joko ennakkoilmoittautumisella tai spontaanisti paikan päälle saapumisjärjestyksessä. Mikäli kyseessä on jälkimmäinen tilanne, tiedotetaan siitä usein niin sanotulla ”open stage”-ilmoituksella, jossa kerrotaan kenen tahansa voivan soittaa.

Minkälaista musiikkia kahviloissa kuulee?

Kahviloissa voi kuulla yksittäisten muusikoiden tai usean henkilön yhtyeiden esittämää musiikkia. Usein kyseessä on pienimuotoista kitaralla tai vastaavalla soittimella säestettyä musiikkia. Kahviloissa voi esiintyä myös lauluyhtyeitä tai dj:tä aivan kahvilan tyypistä riippuen.

Usein modernimmat kahvilat pyrkivät pitämään tarjontansa mahdollisimman monipuolisena sekä musiikin että muun tarjottavan suhteen, joten musiikkia voi kuulla aivan laidasta laitaan. Erityisesti perheiden suosiossa olevat kahvilat saattavat tarjota esiintymismahdollisuuksia myös lapsille tai järjestää vaihtoehtoisesti lapsille sopivia esiintymisiä, kuten lastenmusiikkia, johon saattaa myös kuulua erilaista rekvisiittaa tai yleisön osallistumista.

Monet kahvilat panostavat mieluummin live-musiikkiesityksiin kuin hiljaiseen taustamusiikkiin. Live-musiikki onkin usein persoonallisempaa ja tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokea esiintyjän läsnäolo ja musiikki uudella tavalla. Kahviloissa järjestetään myös teemailtoja, kuten esimerkiksi jazzia tai modernin musiikin iltoja, joissa painotetaan tiettyjä tyylilajeja.

Kahviloissa on usein vapaa pääsy kuuntelemaan musiikkiesityksiä, joten ne ovat mitä parhaimpia tapoja kohdata uusia artisteja ja löytää uusia musiikkityylejä. Artistit saattavat usein myös jäädä paikan päälle oman esityksensä jälkeen, joten heidän kanssaan on mahdollista halutessaan keskustella esityksestä ja musiikista. Mieli kannattaa pitää avoimena ja käydä kuuntelemassa niitäkin esityksiä, jotka eivät välttämättä vastaa täysin omaa mielikuvaa suosikkimusiikista. Live-musiikkiesityksissä musiikki jää usein eri tavalla kuulijan mieleen, sillä se on kokonaisvaltaisempi kokemus, johon kuuluu sekä kuuloaistimus että ympäröivä miljöö ja artistin esiintyminen, jota voi seurata suoraan lähietäisyydeltä.