Pubissa musiikki on usein varsin tervetullut lisä iltaan ja moni kuunteleekin mielellään hyvää musiikkia istuessaan oluen ääressä. Musiikki voi olla hyvää taustamusiikkia tai live-esitys. Lisäksi soitettavana voi olla joko esiintyjän omia kappaleita tai covereita. Musiikki kuuluu olennaisena osana pubikulttuuriin ja usein se onkin muutoin hiljaisen illan tähtihetkiä.

Live-esiintyjä vai hiljaista taustamusiikkia?

Pubissa saattaa olla vakiona tiettyjä esiintyjiä tai satunnaisesti keikkailevia kiertäviä muusikoita, paikasta riippuen. Esiintymisistä tiedotetaan usein etukäteen, mutta toisinaan ne voivat olla myös mukavia spontaaneja yllätyksiä. Live-esiintyjät ottavat toisinaan myös vastaan toiveita ja oman suosikkikappaleensa voi käydä toivomassa esiintyjältä, mikäli hän erikseen kertoo ottavansa kappaletoiveita vastaan.

Live-musiikki on usein sijoitettu pubeissa tiettyihin paikkoihin, kuten esiintymislavalle, tai tilaan joka voi tilapäisesti toimia esiintymislavana. Jos haluaa kuulla ja nähdä esiintyvän artistin soittavan musiikkia, kannattaa sijoittua mahdollisimman lähelle tällaista aluetta. Live-musiikki on tuttua erityisesti irlantilaisista pubeista ja Irlannissa onkin pitkät perinteet pubeissa esitetyn musiikin suhteen. Myös Suomen monet irlantilaispubit tarjoavat viikoittain, jopa päivittäin live-musiikkia.

Moni menee pubiin tapaamaan ystäviään ja haluaa keskustella ilman tarvetta huutaa musiikin päälle. Tällöin live-musiikki ei ole paras vaihtoehto, vaan esimerkiksi sopivalla äänenvoimakkuudella soitettu taustamusiikki sopii tilanteeseen paremmin. Toisaalta live-musiikkikin voi olla hyvä vaihtoehto, kunhan sen voimakkuus on sopivalla tasolla, tai pubista löytyy hiljaisempia alueita, joissa on mahdollista nauttia musiikista ja samalla kuitenkin syventyä ystävän kanssa päivän aiheisiin.

Minkälaista musiikkia pubeissa soitetaan?

Pubien musiikki on usein melko riippuvaista siitä, minkä tyyppinen pubi on kyseessä. Monet live-esiintyjät tyytyvät tyypillisesti akustiseen kitaraan ja tuttuihin pop- ja rock-kappaleisiin, jotka saavat toisinaan yleisönkin mukaan. Artistit saattavat esittää sekä covereita että omia kappaleitaan. Toisinaan osa esiintyjistä tarjoaa myös yleisölle mahdollisuuden tulla halutessaan esittämään kappaleen.

Osa pubeista sisältää myös omia instrumentteja, jolloin artisteilla on luonnollisesti paremmat mahdollisuudet käyttää esityksissään esimerkiksi pianoa, jota olisi mahdotonta raahata mukanaan keikkapaikalle. Suomesta löytyy myös erilaisia teemapaikkoja, kuten jazzklubeja, joissa voi kuulla erilaisia jazziin tarkoitettuja instrumentteja, kuten kontrabasson ja saksofonin.